En artikel om alkohol och droger
Alkohol inte
enbart av ondo- måttligt intag minskar risk för folksjukdomar
Konsumtions- och dryckesmönster i Sverige över tid
I början av 1900-talet var alkoholkonsumtionen per vuxen
individ (>15 år) över 20l/år. Under Bratt-systemet (1912-1955), vilket innebar
en kontroll av individens konsumtion(motboken), sjönk denna siffra till ca
4l/person. Efter motbokens avskaffande den 1 oktober 1955 steg konsumtionen
åter kraftigt, och nådde sin topp kring slutet av 1970-talet för att sedan
sjunka fram till 1995. Detta år gick vi med i EU, vilket medförde att viss
alkohol blev billigare och att införselreglerna ändrades. Detta ledde till bl a
att tillgängligheten av alkohol ökade, och konsumtionen steg fram till 2004 för
att därefter successivt sjunka ,med ca 13 procent fram till år 2010.
Alkoholkonsumtionen i Sverige har under det senaste decenniet
ändrat karaktär till en mera sydeuropeiskt mönster med mindre mängd starksprit
och mera vin, och total konsumtion har minskat sedan år 2004. Man måste påpekas
att Sverige har en mycket låg alkoholkonsumtion per capita jämfört med de
flesta andra europeiska länder.
Alkoholrelaterade
organskador
Att missbruk av alkohol kan leda till skador på de flesta av
kroppens organ är väl känt. De mest studerade organen är hjärna, lever och
bukspottkörtel, men alkohol kan också vara en bidragande faktor vid utveckling
av andra sjukdomar.
Även konsumtionsmönster har betydelse för alkoholens
skadeeffekter. Dessa olikheter i dryckesmönster genererar olika skador.
Berusningsdrickande leder mer till traumatiska skador och trafikolyckor, medan
daglig överkonsumtion kan ge organskador.
Flera rapporter om
alkohol och hjärt-kärlsjukdom
Under de senaste två till tre decennierna har allt fler
studier publicerats där man visat att lätt till måttlig, regelbunden konsumtion
av alkoholhaltiga drycker hos medelålders och äldre individer minskar risken
att drabbas/dö av flera av våra vanligaste folksjukdomar.
De flesta rapporterna för alkohol och hjärt-kärlsjukdomar
och man konstaterar sammanstämmigt att lätt till måttlig konsumtion (vin, öl
eller starksprit) hos medelålders och äldre personer påtagligt minskar risken
för olika typer av hjärtkärlsjukdomar.
Effekter vid åldersdiabetes, reumatiska besvär och demens
Diabetes typ 2
I en studie inkluderande över 11 000 finska tvillingpar
kunde man efter 20 års uppföljning konstatera att måttlig konsumtion (1-2
enheter/dag) reducerade risken för diabetes med 30 procent för män och 40
procent för kvinnor. Vid högre konsumtion försvann de poritiva effekterna.
|